Veckans Intervju: Jan Tuominen

Uncategorized

Efter förra veckans intervju skickades bollen vidare till Herrarnas nya tränare för året – Jan “Janne” Tuominen.

Om man söker efter åländsk innebandyrutin, är Janne personen att fråga. Just nu från en solstol någonstans i Thailand

 

 • Först en koll på läget i laget, hur är stämningen och hur ser det ut inför sista delen av serien?

– Stämningen i laget är på topp och vi hoppas nu äntligen kunna få tillbaka hela truppen för de avslutande matcherna. Nu är de bara att fullfölja serien på det sätt vi startat den och se till få ut de vi tränat på flera månader.

 • Ni har en betryggande ledning i serien för tillfället, har blicken redan flyttats mot division 5, och nästa säsong?

– Vi har skapat en god förutsättning för att kunna gå segrande ur div 6. Men det är nog bara denna säsong som fokus ligger på ännu.

 • Hur ser du på flytten IF Fram gjorde, från det finska seriesystemet, till Uppland? Finns det någon nackdel med att spela i Sverige?

Det är nog mest positiva saker kring flytten men det ända som inte kommer att funka är ju om man nu någon gång i framtiden skulle bli så bra igen att man skulle kunna tävla om de högsta serierna så är ju det inte möjligt på den svenska sidan

 • Du har tidigare varit spelare, ledare och domare på hög nivå. Har du några särskilda höjdpunkter från din karriär inom innebandyn?

Finns en hel del att plocka från under mina dryga 30 år men de är klart att det var en stor höjdpunkt att få äran att delta i det första internationella mästerskapen som spelades i Helsingfors 1994. Man har dessutom haft möjligheten att både spela med och mot många av världens bästa spelare vilket har varit väldigt inspirerande.

 • Du var även ordförande för Ålands innebandyförbund under ett antal år,  Vilka är utmaningarna för åländsk innebandy idag enligt dig?

Utmaningarna är det samma som tidigare. Det skulle vara extremt viktigt att få till ett samarbete och bygga en gemensam trappa för våra ungdomar från 14 års ålder och uppåt. Så det skulle finnas något seriöst att kunna träna för och dessutom då kunna etablera dam- och herrinnebandy på en mer krävande nivå. Skulle vara otroligt skoj att igen kunna erbjuda matcher hemma på Åland i de lite högre serierna.

 • Tror du att Åland kan hävda sig på elitnivå inom dam- och herrinnebandyn igen?
  sc1

  Elitinnebandy både på herr- och damsidan. Ett mål för Åländsk innebandy igen?

Jag tror vi har goda möjligheter ifall vi får till samarbete för att kunna utveckla våra ungdomar och juniorer men det kommer givetvis att krävas en hel del. Men alla förutsättningar finns nog på Åland vi har arenorna och vi har ledarna de är bara att börja lägga puzzlet på rätt sätt.

 • Kommer vi att få se en comeback på planen i företagscupen 4 april?

Det återstår nog att se inte så mycket som talar för det just nu men bi får se om rehaben i Thailand ger resultat.

 • Vill du hälsa något till IF Frammare och följare?

Jag hoppas att alla frammare och övriga ålänningar går samman och skapar de förutsättningar som behövs för att vi ska kunna se våra juniorer och ungdomar utvecklas samt genom det bjuda oss på intressanta matcher framöver högre upp i de svenska serierna

 • Vi kommer att göra nya intervjuer varje vecka, med IF Fram-profiler. Gamla legender, eller nu aktiva. Vem vill du se intervjuas nästa vecka?

Skulle vara intressant att höra hur någon av de spelare som varit med några år ser på denna säsong, så kanske Peter Rikberg

Vi tackar Janne för pratstunden och önskar herrlaget lycka till i jakten på avancemang!

 

 

 

Comments are closed.